Wuhan benzeri bir çalışmada Çinli bilim adamları, "insanlaştırılmış" farelerde %100 öldürme çizgisine sahip mutant bir COVID-19 türü üzerinde deneyler yapıyorlar.

Çin Laboratuvarı Mutant Koronavirüs Üretti! Gözler Beyazlaşıyor, Beyin Küçülüyor!

Geçtiğimiz hafta Pekin'de paylaşılan bir araştırmaya göre, GX_P2V olarak bilinen ölümcül virüs, insanlara benzer genetik yapıyı yansıtacak şekilde tasarlanmış farelerin beyinlerine saldırdı.

Yazarlar, "Bu, GX_P2V'nin insanlara yayılma riskinin altını çiziyor ve SARS-CoV-2 ile ilişkili virüslerin patojenik mekanizmalarını anlamak için benzersiz bir model sağlıyor" diye yazdı.

Ölümcül virüs, pandemiden üç yıl önce 2017'de Malezya pangolinlerinde keşfedildiği bildirilen bir koronavirüs kuzeni olan GX/2017'nin mutasyona uğramış bir versiyonudur. Virüsün bulaştığı tüm fareler sadece sekiz gün içinde öldü; araştırmacılar bunun "şaşırtıcı derecede" hızlı bir ölüm oranı olduğunu belirtti.

GX_P2V, ölü farelerin akciğerlerini, kemiklerini, gözlerini, trakealarını ve beyinlerini enfekte etmişti; sonuncusu, sonuçta hayvanların ölümüne neden olacak kadar şiddetliydi. Fareler, ölümlerinden önceki günlerde hızla kilo vermiş, kambur bir duruş sergilemiş ve son derece yavaş hareket etmişlerdi. En ürkütücüsü ise ölmeden bir gün önce gözleri tamamen beyaza dönmüştü.

Araştırmacılar, her ne kadar dehşet verici olsa da bu çalışmanın, COVID-19 ile ilişkili virüsle enfekte olmuş farelerde %100 ölüm oranı bildiren türünün ilk örneği olduğunu ve bu oranın, başka bir çalışmanın daha önce bildirilen sonuçlarını çok geride bıraktığını yazdı.

IBAN'a Para Gönderip Açıklama Kısmına Bunu Yazmayanlar Yandı! IBAN'a Para Gönderip Açıklama Kısmına Bunu Yazmayanlar Yandı!

Daha da önemlisi, çalışmanın sonuçları bunun insanları nasıl etkileyeceğini açıkça göstermiyor.

University College London Genetik Enstitüsü'nden epidemiyoloji uzmanı Francois Balloux, araştırmayı "korkunç" ve "bilimsel açıdan tamamen anlamsız" olarak nitelendirdi.

2024 çalışmasının, COVID-19 salgınını çevreleyen laboratuvar sızıntı teorilerinin merkezi olan Çin'in Wuhan Viroloji Enstitüsü ile herhangi bir bağlantısı yok gibi görünüyor.

COVİD-19'un kökeni hala belirsizdir.

Kaynak: https://nypost.com/2024/01/16/news/covid-19-strain-kills-100-of-infected-mice-in-chinese-lab-study/

Editör: Mustafa İYİTÜTÜNCÜ