Siyasi veya kültürel nitelikten, geçmişi unutma girişimine kadar değişen nedenlerle isimlerini değiştiren bir sürü ülke var.

'Turkey' değil 'Türkiye'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin bundan sonra Türk adıyla anılacağını açıklamıştı.

2022 yılında Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler'e ülkesinin artık tüm dillerde " Türkiye " olarak anılması gerektiğini bildirdi.

Başkan, “'Türkiye' kelimesi, Türk ulusunun kültürünü, medeniyetini ve değerlerini en iyi şekilde temsil ediyor ve ifade ediyor” dedi. Bunun bir kuş isminden ziyade milleti daha iyi temsil ettiğini ekledi. 

Siam'dan Tayland'a

Hiçbir zaman sömürgeleştirilmemiş olan ülke, Kral Siam tarafından yönetilmiş ve bu isimle anılmıştır. Ancak 1939'da Kral, anayasal monarşiye geçtikten sonra adını Tayland olarak değiştirdi. 

Burma'dan Myanmar'a

İktidardaki Cunta ordusu, Burma olarak bilinen ülkenin adını 1989 yılında Myanmar olarak değiştirdi. İsim değişikliği Birleşmiş Milletler tarafından kabul edildi. 

IBAN Üzerinden Para Gönderenler Dikkat! Suçlu Durumuna Düşebilirsiniz! IBAN Üzerinden Para Gönderenler Dikkat! Suçlu Durumuna Düşebilirsiniz!

Demokratik Kampuchea'dan Kamboçya'ya

​​​​​​​

Kamboçya ülkesinin, değişen lider ve siyasi bağlılığa göre adının değiştiği bir geçmişi var. Bir zamanlar Kamboçya Krallığı ve Khmer Cumhuriyeti olan ülke, 1975-1979 yılları arasında Komünist rejim altında Demokratik Kampuchea olarak adlandırıldı.

Birleşmiş Milletler burayı Kamboçya Eyaleti olarak adlandırdı ve 1993 yılında yeniden Kamboçya Krallığı olarak yeniden adlandırıldı. 

Seylan'dan Sri Lanka'ya

Sri Lanka, sömürge mirasından ayrılmış ve kendisine verilen Seylan adını değiştirmiştir. Britanya İmparatorluğu'ndan Sri Lanka'ya. Bağımsızlıktan sonra ada hükümeti adını Sri Lanka olarak değiştirdi. 

Çek Cumhuriyeti'nden Çekya'ya

​​​​​​​

Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nin çöküşü sırasında Çekoslovakya, biri Çek Cumhuriyeti olmak üzere iki ülkeye bölündü.

Çek Cumhuriyeti, daha kolay bir isme sahip olarak ticaretini genişletebilmek için Çekya olarak bilinmek istiyor.

Editör: Haber Merkezi