28 yaşındaki Hollandalı Zoraya ter Beek, depresyon, otizm ve borderline kişilik bozukluğu gibi ciddi zihinsel sağlık sorunlarıyla mücadele ettikten sonra Mayıs ayında ötenazi yaptırmaya karar verdi.

Bu haber, ötenazi ve intihar arasındaki karmaşık ilişkiyi gündeme getirerek tepkilere neden oldu. Beek, ötenazi kararını doktorlarının başka tedavi seçeneği kalmadığını söylemesi üzerine aldı.

İşlem, Beek'in iki kedisi ve sevgilisiyle yaşadığı evinde gerçekleştirilecek. Sevgilisi de yanında olacak ve doktoru önce sakinleştirici, ardından kalbini durduracak ilaç verecek. Herhangi bir cenaze töreni düzenlenmeyecek ve Beek'in külleri önceden belirlediği bir ormanlık alana serpilecek

Prof. Dr. Naci Görür O Kritik İlleri Tek Tek Açıkladı! O İllerde Oturanlar Dikkat! Prof. Dr. Naci Görür O Kritik İlleri Tek Tek Açıkladı! O İllerde Oturanlar Dikkat!

"Ölmekten Biraz Korkuyorum"

Beek, ötenazi kararıyla ilgili şunları söyledi: "Ben kanepede yerimi alacağım. Doktorum birkaç kez hazır olup olmadığımı soracak. İşlemleri başlatacak ve bana iyi yolculuklar dileyecek.

Ya da benim durumumda güzel bir şekerleme çünkü insanların 'Güvenli yolculuk' demelerinden nefret ediyorum. Hiçbir yere gitmiyorum. Ölmekten biraz korkuyorum çünkü bu en büyük bilinmezlik.

Sırada ne olacağını gerçekten bilmiyoruz; yoksa hiçbir şey yok mu? İşin korkutucu kısmı da bu." Hollanda'da Ötenazi Tartışmaları Hollanda, 2001 yılında yardımlı intiharı yasal hale getiren ilk ülke oldu.

O tarihten bu yana ötenazi nedeniyle ölenlerin sayısı giderek arttı ve 2022'de ülkedeki tüm ölümlerin %5'ini oluşturdu. Bu durum, yasanın intiharı teşvik ettiğine inananların eleştirilerini artırdı.

Hollanda'daki Kampen İlahiyat Üniversitesi'nden sağlık etiği uzmanı Stef Groenewoud, ötenaziyi doktorlar ve psikiyatristler tarafından masaya getirilen kabul edilebilir bir seçenek olarak gördüğünü söyledi.

Groenewoud, "Özellikle psikiyatrik hastalıkları olan kişilerde ve özellikle psikiyatrik bozuklukları olan gençlerde, sağlık profesyonellerinin bunlardan eskisinden daha kolay vazgeçtiği bir olguyu görüyorum" dedi.

Editör: Haber Merkezi